Vuurwerkangst

Waar de decembermaand voor ons een feestmaand is, is dit voor veel honden en katten de meest ellendige maand van het jaar. Veel honden zijn door eerdere ervaringen zo bang geworden, dat ze vanaf het klinken van de eerste knal angstig en onrustig zijn. Zo willen ze niet naar buiten, vertonen vluchtgedrag en staan continu onder spanning.

Vuurwerkangst is wel degelijk aan te pakken, mits hier tijdig mee wordt begonnen.

Cursus/training

Er worden door hondenscholen zogenaamde "vuurwerktrainingen" gehouden. Dit is een goede oefening voor uw pup. De pup leert kennismaken met het geluid en u leert hoe u wel of juist niet op het gedrag van uw hond moet reageren.

Vuurwerkgeluidscd

Dit is een cd met vuurwerk ( en onweer) geluiden. Deze kunt u regelmatig thuis opzetten en zo kan uw huisdier rustig wennen aan geluiden. Als uw hond rustig blijft tijdens het afspelen van de cd kunt u door spel en aandacht de hond belonen. U kunt langzaam het geluid van de cd opvoeren. Indien de hond wel reageert op de geluiden draait u het volume omlaag en negeert u de hond ( niet tegen praten, aankijken of aanraken). Als de hond zich na een tijdje ontspant kunt u de hond belonen. Als de hond door heeft dat u niet reageert, gaat hij het geluid als iets "normaals", iets waar hij niet bang voor hoeft te zijn, beschouwen. Neem een paar weken tijd voor deze training, bij de ene hond kunt u het volume sneller opvoeren als bij de andere.

Negeerd angst voor vuurwerkgeluiden

Probeer uitingen van angstgedrag te negeren. U steunt uw dier overigens ook door preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn. Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u bij de tv te zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid aaine en toespreken als hij zit te trillen van angst.

Vluchtgedrag

Zorg ervoor dat de hond altijd aangelijnd is zodat hij/zij niet kan wegrennen als hij/zij schrikt. De hond is angstig, rent weg en door dit wegrennen beloont hij zichzelf voor zijn angstig gedrag.

Op de dag/avond zelf

Houd ramen en deuren goed dicht. Trek de gordijnen dicht zodat de hond de flitsen niet kan zien. Zet de radio of tv aan. Laat de hond uit op een moment dat er zo min mogelijk vuurwerk afgestoken wordt. Zorg dat er een plekje is waar de kat zich lekker kan verstoppen, zodat hij/zij zich veilig voelt. Haal de kat 24uur voor de jaarwisseling binnen en zorg dat het kattenluik gesloten is. Laat uw huisdier niet alleen als hij/zij in paniek is.

Zylkene

Zylkene is een natuurlijk product dat kan onderstuenen bij diverse vormen van stress>. Als een dier minder stress ervaart zal hij beter aanspreekbaar zijn. Dit product is geschikt om te geven indien de hond vuurwerktraining gaat volgen of als u gaat trainen met de vuurwerk geluidcd. Zylkene kunt u veilig gebruiken in combinatie met andere medicatie. Begin hier eind november mee.

DAP verdamper/DAP halsband/ Feliway

Deze middelen verspreiden een geruststellend feromoon. Dit zijn geurstoffen die melkgevende dieren uitscheiden om hun kroost gerust te stellen. De hond of kat wordt hier rustig van en voelt zich meer op zijn gemak. De verdamper moet geplaatst worden in een stopcontact in de ruimte waar het dier zich het meest bevindt. De halsband werkt hetzelfde, het heeft alleen als voordeel dat de hond deze ook buitenhuis bij zich draagt. U moet met deze producten uiterlijk begin december beginnen.

Acepromazine (kalmivet)

Dit is een anxiolytisch ( angstverlagend) middel en werkt bij hoge dosos slaapverwekkend. Het voordeel is dat het snel en meestal effectief werkt. Het nadeel is dat de werking maar kort is en dat het dier er verder niets van leert, de volgende jaarwisseling is uw huisdier weer net zo bang. Het dier kan geen angst tonen omdat de pillen hem versuffen.

Tot slot

Zorg dat er bij uw huisdier een chip is ingebracht. Uw huisdier staat dan geregistreerd en mocht deze de benen nemen dan kan de vinder achterhalen wie het baasje is.