Brandwonden

Brandwonden kunnen veroorzaakt worden door hitte (vuur), chemicalien, electriciteit en straling (zon).

Beschadiging van de huid is afhankelijk van de lengte en intensiteit van de blootstelling. Bij oppervlakkige brandwonden wordt enkel roodheid, milde zwelling en uittreden van vocht in de huid gezien. Soms kunnen er ook blaren gezien worden. Bij diepere brandwonden wordt de huid vaak wit en zijn de letsels zeer pijnlijk
Belangrijk bij brandwonden is het voorkomen van schade aan de diepere weefsels door te spoelen met schoon en koel water. Er moet op gelet worden dat het water niet te koud is aangezien de lichaamstemperatuur - zeker bij kleine dieren – snel kan dalen. Ook zijn dieren met brandwonden sneller geneigd in shock te raken waardoor ze nog sneller afkoelen. Dek de branwond af met een schone en natte handdoek of nog beter met vochtig steriel gaas en neem zo snel mogelijk contact op met de praktijk!

Indien de huid beschadigd is door chemicaliën dient u de plek te spoelen met schoon en koel water. Daarnaast is het van belang de de verpakking van de chemicaliën mee te nemen naar de praktijk zodat een aangepaste behandeling ingesteld kan worden.

Brandwonden door zonnestralen komen vaker voor bij dieren met weinig huidpigment. Zo zien we vaak oppervlakkige brandwonden ter hoogte van de oorpunten en neusrug van witte katten. Tevens kan er door de UV-straling een vorm van huidkanker ontstaan. Ook honden met weinig pigment op hun neus, zoals bepaalde Collies en de Huskey, zijn gevoeliger voor zonnebrand.

Behandeling in de praktijk zal bestaan uit het verder koelen van de wonden en infuus geven. Bij grote brandwonden zal het dier, na gestabiliseerd te zijn, vaak doorverwezen worden voor intensieve zorg. Deze zal bestaan uit het toedienen van eiwitten via infuus en indien nodig een huidtransplantatie.
Essentieel is het toedienen van antibiotica aangezien de afweer ter hoogte van de brandwond zeer slecht is waardoor bacteriën vrij spel hebben.
Wanneer meer dan 15-20% van het huidoppervlak verbrand is wordt de prognose zeer slecht.