Gezondheidsonderzoek

Het jaarlijkse bezoek aan de dierenarts voor de herhalingsvaccinatie biedt ons de kans tot een controle van de algehele gezondheid van uw dier. Hierdoor kunnen eventuele afwijkingen vroegtijdig worden waargenomen, zodat zo nodig snel een behandeling kan worden ingezet. Daarnaast biedt de herhalingsvaccinatie u de kans vragen te stellen over uw dier. Het is dan ook verstandig bepaalde vragen op te schrijven zodat u ze op het moment zelf niet vergeten bent.

Bij een gezondheidsonderzoek worden een aantal zaken standaard bekeken. In eertse instantie kijken we naar de algemene indruk van het dier. Hierbij letten we op het gewicht, de vacht en het voorkomen van het dier. Bij overgewicht kan dat liggen aan een overmaat aan voeder, een verkeerd dieet of te weinig beweging. Bij problemen in het voederen of dieet zullen wij u graag advies geven en antwoorden op als uw vragen. Overgewicht kan echter ook een  medische oorzaak hebben. Denk daarbij aan bepaalde hormonale afwijkingen of te weinig beweging door pijn.Wanneer dieren te mager zijn kan dit komen door een afwijking in de stofwisseling of doordat ze te weinig eten. Vaak ligt hierbij een ziekte aan ten grondslag.

We besteden extra aandacht aan de oren, ogen en het gebit. Met name bij het gebit staan we regelmatig stil aangezien daar in het onderhoud een bealangrijke taak is weg gelegd voor de eigenaar. Een gezond gebit is belangrijk voor het kauwen van het voeder, maar een slecht onderhouden gebit kan tevens ziektes veroorzaken ter hoogte van hart en nieren. Lees voor meer informatie het stuk over de gebitsverzorging.

Ook hart en longen worden onderzocht dmv auscultatie. Dit gebeurd met een stethoscoop, hiermee  luisteren naar de geluiden van het hart en de longen, zo kunnen vroegtijdig problemen  opgespoord worden.

Bij de buik voeren we een palpatie uit. Dit betekent het met de vingers tot in de diepte voelen naar mogelijke afwijkingen in de buikorganen, zoals lever, milt, blaas, maag en darmen. Daarbij letten we onder andere op verhardingen en verdikkingen.

Met name bij jongere en oudere honden besteden we ook aandacht aan de beenderen en gewrichten met een kort orthopedisch onderzoek. Belangrijk in dit onderzoek is of u tijdens het lopen, springen of opstaan afwijkingen zoals manken of uitingen van pijn waarneemt.

In sommige gevallen dient er een aanvullend onderzoek plaats te vinden. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan bloedonderzoek, rontgen of echografie.