Vlooienallergie

Huidproblemen zien we binnen onze praktijk zeer vaak. De meeste patiënten met dergelijke klachten zien we in het voorjaar en tijdens de zomer.

Allerlei factoren kunnen daarbij een rol spelen. Hierbij kan gedacht worden aan stuifmeel of pollen van planten en grassoorten die een huidallergie kunnen opwekken. Of de warmte, die de huid  en de oren wat laat “broeien”. Vaker in een andere omgeving komen tijdens wandelingen kan tevens een oorzaak zijn… en natuurlijk het veel vaker voorkomen van VLOOIEN!

Vooral in de zomermaanden zijn vlooien de belangrijkste veroorzakers van jeuk bij huisdieren. Op het moment dat de vlo het huisdier bijt, schiet deze met zijn kop richting de steekwond en zal hier even hevig gaan bijten en likken. Bij de meeste dieren is daarna al snel de jeuk en irritatie voorbij, totdat opnieuw een vlo uw huisdier bijt.

Bij een deel van de patiënten heeft de beet van een vlo een veel langduriger effect op de huid. Dit zijn de huisdieren met een zogenaamde vlooienallergie. Deze groep patiënten is allergisch voor bepaalde componenten in het speeksel van de vlo. Deze componenten worden na het bijten door vlooien in de huid achtergelaten en kunnen dagenlang de jeukklachten onderhouden.

Hoe ziet het eruit? Bij katten zien we in zo’n geval kaalheid en veel korstjes vooral op het achterste deel van de rug.

Bij honden zien we ook kaalheid, nat gelikte en wat verkleurde haren en kleine rode huidbultjes. Bij de hond zien we de problemen vooral achter op de rug, maar in de flanken, liezen en de op de achterzijde van de achterpoten worden de afwijkingen ook vaak gezien.

Wat we in ieder geval altijd zien is dat het huisdier bijna de hele dag bezig is met krabben, likken en bijten. Bij katten zien we bovendien dat ze door het overmatig binnenkrijgen van haren vaker gaan braken.

Opvallend bij patiënten met vlooienallergie is dat we bij deze dieren maar zelden een vlo ontdekken. Door het excessief jeukgedrag heeft een vlo namelijk een zeer beroerd leven op een patiënt met vlooienallergie. Die enkele
beet van een passerende vlo is al genoeg om het huisdier dagenlang jeuk te bezorgen. Vaak zeggen eigenaren dat ze nooit een vlo zien. Dat klopt, de kans dat die ene vlo opgemerkt wordt  is minimaal. Als er dan thuis nog een hond of een kat is die geen opvallende jeukklachten heeft is de kans groter dat juist op dit dier vlooien gevonden worden.

Wat te doen bij vlooienallergie

De belangrijkste aanpak van het probleem bestaat uit de aanpak van de vlo. Er moet een middel gebruikt worden dat voorkomt dat de vlooien de kans krijgen om uw huisdier te bijten. Het gebruik van een middel dat werkzaam is via het bloed zal niet voldoende zijn: er moet immers  voorkomen worden dat de vlo uw huisdier bijt. Daarom moet in dat geval een goed en snel werkend uitwendig vlooienmiddel gebruikt worden.

Gelukkig zijn de nieuwe generatie vlooienmiddelen zeer effectief en bovendien veilig voor zowel uw huisdier als de gezinsleden.

Dieren met vlooienallergie moeten bovendien het hele jaar door behandeld worden tegen vlooien. In huis is het het gehele jaar doorgaans warmer dan 15 ˚C en kunnen vlooien het gehele jaar de voortplantingscyclus afronden.

Daarnaast is het soms nodig om een huisdier ondersteuning te geven met geneesmiddelen die de allergie onderdrukken. Bij de ernstiger gevallen waarbij de hond of kat veel ongerief ondervindt van de huidklachten, worden deze medicijnen gebruikt om zo snel mogelijk de huid weer tot rust te brengen.

Een optimale en consequente aanpak van vlooien is dus de basis voor de behandeling van dit huidprobleem. Het juiste middel op het juiste moment. Voor voorlichting over de keuze van het ideale vlooienmiddel en de juiste doseringsintervallen kunt u zich wenden tot onze dierenartsen.