Castratie van de reu

Castratie van de reu wordt meestal uitgevoerd om gedragsredenen en in mindere mate om  medische redenen. 
Castratie van de reu houdt in dat de complete teelbal wordt weggenomen. Deze wordt  verwijderd via een snede net voor het scrotum. 
Bij grote hondenrassen adviseren wij pas vanaf 1 jarige leeftijd te castreren. Bij te vroege  castratie kunnen problemen in de ontwikkeling van het bewegingsapparaat gezien worden omdat deze honden langer doorgroeien. Te vroeg gecastreerde reuen zouden een verhoogde  kans hebben op het ontstaan van bijvoorbeeld heupdysplasie, maar ook bottumoren op latere  leeftijd. Bij kleine en middelgrote rassen wordt de castratie meestal uitgevoerd vanaf 6 maanden.

Voordelen van castratie

  1. Testosteron is een hormoon dat wordt aangemaakt in de teelbal. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het 'mannelijk' gedrag van de reu. Castratie kan er in veel gevallen voor zorgen dat de reu minder agressief wordt naar andere honden en minder dominant gedrag zal vertonen.
  2. Tevens zal de belangstelling naar loopse teven, het geurvlaggen en het overdreven snuffelen afnemen. Ook het weglopen kan minder worden als dit tenminste geen gedragsprobleem is.
Naamrate de reu ouder wordt zien we dat veel van dergelijk gedrag niet verdwijnt na castratie. Als u kiest voor castratie om deze reden adviseren wij dit op redelijk jonge leeftijd te doen.
  3. Bij veel intacte reuen zien we voorhuidsontstekingen die gekenmerkt worden door een gelige uitvloei thv de penis. Meestal verdwijnt dit na castratie.
  4. Na castratie is het uiteraard niet meer mogelijk dat er tumoren ontstaan in de teelballen aangezien deze verwijderd worden.
  5. Er is een aanzienlijke reductie in het ontstaan van perianaalklier tumoren aangezien deze klieren normaal onder invloed staan van testosteron.

Nadelen van castratie

  1. In sommige gevallen kunnen reuen na castratie slomer of angstiger worden. Indien u een inschatting wilt maken of het gedrag van uw hond gaat veranderen kan soms best gekozen worden voor een chemische castratie omdat dit omkeerbaar is.
  2. De kwaliteit van de vacht kan verminderen. Deze kan doffer en stugger worden. Ook kan de hond het hele jaar door gaan verharen.
  3. Door een verminderde schildklierfunctie zal er een verlaging in het stofwisselingsniveau plaatsvinden. Een verlaagde stofwisseling zorgt er op haar beurt weer voor dat een hond gevoeliger is voor het ontwikkelen van overgewicht. Daarom adviseren wij u de dosis voer aan te passen vanaf de castratie.
  4. Net als bij teven is er een verhoogde kans op het ontstaan van urineincontinentie.
  5. Net als bij de teef gebeurt de castratie van de reu onder algehele narcose. Iedere narcose brengt uiteraard een klein risico met zich mee. Om het risico te minimaliseren adviseren we de castratie op niet al te jonge leeftijd te laten uitvoeren.

Alternatieven voor castratie

Voor sommige reuen is het operatief verwijderen van de testikels niet wenselijk, nodig of  risicovol terwijl castratie wel verstandig is. Denk maar aan bepaalde gedragsproblemen die  mogelijk te wijten zijn aan hoge testosteronspiegels. Om er achter te komen of een een  operatieve castratie uitkomst biedt kan de testosteronproductie tijdelijk onderdrukt worden met  bepaalde medicatie. Een kortdurend (ongeveer een maand) effect kan verkregen worden met  een eenmalige injectie Tardak®. Herhaaldelijke toediening kan echter leiden tot suikerziekte of prostaatproblemen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid een langwerkend (6 maanden of 1jaar)  implantaat Suprelorin® in te brengen. Dit preparaat geeft onvruchtbaarheid vanaf ongeveer 6  weken na inbrengen en kent  nagenoeg geen bijwerkingen. Het grote voordeel van deze  preparaten is dat ze omkeerbaar zijn  in tegenstelling tot de chirurgische castratie.

Een andere reden om niet te kiezen voor chirurgische castratie kan een verhoogd operatierisico  zijn. Prostaatproblemen komen vaker voor bij oudere honden, maar gezien de leeftijd is het  risico van de narcose hoger. Yposane® kan in dat geval perfect uitkomst bieden om de prostaat  te remmen. Dit effect is echter tijdelijk en dient daarom herhaald te worden, waardoor de kosten nogal kunnen oplopen en toch besloten wordt om een castratie uit te voeren.