Sneeuwpret

Veel honden vinden sneeuw geweldig. Op een mooie winterdag is het dan ook erg verleidelijk om met uw enthousiaste viervoeter een lange wandeling te maken. Tijdens zo'n wandeling moet u echter wel op een aantal dingen letten.
Tijdens lange wandelingen kunnen er zich voornamelijk bij langharige honden sneeuwballetjes en ijs tussen de tenen gaan vormen. Dit is pijnlijk en kan tot beschadiging van de huid en de zoolkussentjes leiden. Trek de sneeuwballetjes nooit zomaar los aangezien dit de kans op beschadigingen vergroot en het tevens ook erg pijnlijk is. Laat het langzaam ontdooien. Bij kleine wondjes voorzichtig deppen met wat betadine-oplossing of hydrovet-spray. Het kan voorkomen worden door de haren tussen de tenen te knippen en de zooltjes in te smeren met vaseline. Spoel na het wandelen de poten met lauw water af om pekel te verwijderen.

Een populaire bezigheid in de hondenwereld is het vangen van sneeuwballen. Let er op dat wanneer de hond te veel sneeuw en smeltwater binnenkrijgt de kans groot is dat hij daarna darmkrampen krijgt. Bij grote hondenrassen bestaat zelfs het risico op een maagkanteling.
Ook wanneer er ijs op het water ligt is het oppassen. Door de gladheid glijden honden vaak uit waardoor spier- en gewrichtsblessures op de loer liggen. Wanneer het ijs nog niet dik genoeg is kunnen zeker grotere honden er makkelijk doorheen zakken.